Tilbage til vinyl, og valget af den rigtige pladespiller

Hvorfor bøvle med en pladespiller? Vi har jo Youtube og Spotify!
Tjek denne videoen nedenfor og døm selv. Det har været lidt af en rejse, først at nå til erkendelsen af at musikoplevelsen bare ER bedre når pick-uppen rammer vinylpladen, og efterfølgende behandling af ærgrelsen over alle de fantastiske plader, man nærmest forærede væk for 10-15 år siden.

Back to vinyl
Men for et års tid siden begyndte jeg at købe grammofonplader igen. Jeg startede med at købe Led Zeppelins første 5 albums i helt nye remastered versioner. Jeg er kæmpe Zep-fan og har været det siden min ven Niels var dum nok til at bytte Led Zeppelin Remasters, som han havde med hjem fra hans skoleophold i USA, med mine Guns N' Roses "Use Your Illusion 1+2". Efter det var jeg hooked. Jeg driller stadig Niels med hans mangel på dømmekraft i den byttehandel :-)

Jeg har det seneste års tid købt flere og flere plader. Nye skiver, men også plader fundet på loppemarkeder (jeg elsker simpelthen at bladre igennem mælkekasse efter mælkekasse fyldt med plader. The "big one" kan være lige om hjørnet, lidt som at fiske efter havørreder) så mange at ønsket om et apparat at afspille dem på fylde ret meget efterhånden. 

Indtil midten af firserne, hvor CD formatet for alvor gjorde dets indtog, bestod et album af to sider. Og albummet var bygget op derefter. Der er på mange albums fra 60'erne og 70'erne vidt forskellige stemninger på side A og side B. Dette element forsvinder fuldstændigt når man lytter via Spotify eller alle de andre streamingtjenester. Og det er åååh så let at skifte track hvis ikke de første 10 sekunder af en sang fanger dig. Vi går glip af så meget god musik på denne konto, efter min mening.

Valget af pladespiller faldt på B&O Beogram 7000

B&O løb med sejren
Efter at have været omkring alle mulige smarte og nye pladespillere. Men så kom jeg i tanke om (efter min mening) verdens smukkeste rack-anlæg, Beosystem 7000. Tænk sig disse koster stadig op til 14.000 i gennemrestaureret tilstand.

Jeg er bare ikke nørdet nok til at sætte mig ind i alle de specifikationer og parametre som gør sig gældende indenfor pladespillere. Det var meget tæt på at jeg havde købt denne Elipson Omega 100 RIAA Pladespiller men så kom jeg til at tænke på noget. 

I min ungdom havde jeg savlet ved synet af min kammerats forældres B&O rack-anlæg. Et Beosystem 7000. Jeg syntes dengang at det var noget af det smukkeste og mest eksklusive jeg nogensinde havde set. Tidløst design og top-kvalitet. Beslutningen var taget. 

Elipson Omega 100 RIAA Pladespiller

Elipson Omega 100 er designet og produceret i Frankrig. Den var længe nummer 1 på min ønskeliste, indtil minderne fra min ungdom og ønsket og at gå "retro" ledte mig i retningen af det B&O´s topmodel.

Flere B&O forhandlere med eget serviceværksted har spottet trenden. De restaurerer og videresælger et brugt Beosystem 7000 bestående af:

  • Beomaster 7000 (radio/forstærker)
  • Beogram CD
  • Beogram 7000 (pladespiller)
  • Beochord 7000 (båndoptager) 

Prisen for et helt system er cirka 14.000 DKK.

Beosystem 7000 fås, udover den klassiske chrom/sort udgave, også i to special editions helt sort og helt hvid. På videoen nedenfor demonstreres et Beosystem 7000 i sort udførsel.

Anonymouss billede