Udendørs sauna - En investering i velvære

Min ven Renè og jeg indvier min udendørs tøndesauna tilbage i 2009

Skik følge eller land fly
Da jeg første gang besøgte min svigerfamilie i Finland i familiens sommerhus ved søen Kukkia faldt jeg pladask for den stemning som er forbundet med saunabadning i naturen. Der ved søens bred, lidt væk fra selve sommerhuset, lå saunahytten som min svigerfar selv havde bygget. Fra saunaen gik der en badebro som endte cirka 10 meter ude i søen. Saunaovnen var gammel, rusten, sikkert hjemmelavet og så selvfølgelig BRÆNDEFYRET. Vi gik i sauna i timevis hver aften. Skiftevis ind i saunaen og ud i søen for at køle af. Suppleret med en lind strøm af kolde øl og Koskenkorva vodka ja så blev det ofte hen ad morgenen før end vi lukkede ned :-)

Mange danskere betragter det at gå i sauna som noget der finder sted i forbindelse med et besøg i den lokale svømmehal. Og her er det ofte forbudt at smide vand på saunastenene...øøøh?? Det er jo netop det som et godt saunabad drejer sig om. Jeg kender ikke det danske ord for det at smide vand på saunaovnen og derved skabe damp og forhøjet luftfugtighed. Men i Finland har det et navn - Löyly.

Her et par stemningsbilleder fra sommerhuset i Kukkia...

Således inspireret...
Iværksætter som jeg er, besluttede jeg mig for at etablere et firma som skulle udbrede kendskabet til udendørs saunaer her i Danmark. Jeg fandt en producent i Estland, designede en sauna som jeg mente at den skulle se ud. Og med en brændefyret Harvia Saunaovn naturligvis. Firmaet hed Finesda (en sammentrækning af Finland, Estland og Danmark) og det eksisterer den dag i dag, dog ejer jeg ikke firmaet længere. Du kan læse mere om Finesda her.

Saunafirmaet var ren "Con Amore" og ikke min primære beskæftigelse. Men det gav mig en masse spændende oplevelser og jeg kom til at kende mange mennesker som var interesseret i brændetfyret og udendørs saunabadning.

Iglu udendørs sauna - en af de mest autentiske udesaunaer på markedet

Der findes utroligt mange fede brændefyrede udesaunaer på markedet i dag. Men en af mine favoritter er Iglu saunaen som er afbilledet ovenfor. Iglu saunaen bliver håndlavet, og der bliver brugt over 2500 lameller ved fremstilling af en enkelt sauna. 

Til en god saunaoplevelse hører som sagt Löyly, altså damp i saunaen. Og hertil kan man bruge forskellige saunadufte. Men udover de gængse dufte som citrus, mint og eucalyptus så giver et skvæt øl blandet med vand faktisk en helt fantastisk aroma i saunaen - hvis du spørger mig. Men lad nu være med at smide eksempelvis ren Vodka på ovnen, taler af erfaring!

Som sagt synes jeg personlig mest om de brændefyrede saunaovne. Men du tænker måske at det er "bøvlet" at skulle fyre op i ovnen hver gang du skal bruge den, når du "bare" kunne have trykket på en stikkontakt. Men lyden af det knitrende brænde og det funklende skær i saunaen gør altså bare noget godt for hyggen. Og så kan jeg anbefale dig at tilkøbe en vandtank på 20 liter. Denne passer på ovnen og på skorstenen. Og når den varme luft passerer op igennem skorstenen og vandtanken så varmer den vandet op således at du kan få et dejligt varmt bad - inde i saunaen.

Hvis du er blevet interesseret og har spørgsmål til mig vedrørende udendørs sauna så er du velkommen til at skrive i kommentarfeltet eller smide mig en mail.

Hyvää löylyä kaikille!

Anonymouss billede